Kategoriler
Biyografiler

Arşimet Kimdir

Arşimet (Archimedes) M.Ö. 287 yılında Sirakuza’da doğmuş ünlü bir matematikçi ve fizikçidir. matematik ve hidrostatik bilimlerin kurucusu sayılır. Öğrenimini, eski çağda çok meşhur olan İskenderiye’deki Matematik Okulunda yaptı, çeşitli bilim konularında yazığı pek çok yazıdan zamanımıza ancak on dördü  ulaşmıştır. Matematik ile ilgili başlıca buluşları, alanların ve hacimlerin hesaplanmasıyla ilgilidir. Pi sayısını hesaplamanın yeni bir yolunu, yarıçapı bilinen bir kürenin yüz ölçümünü ve hacmini veren formülü bulan da odur. Kaldrıa., dev aynası, tulumba gibi fizikle ilgili buluşlar da yapmıştır. Onun, “Bana kaldıraç yerleştirecek bir yer bulun dünyayı yerinden oynatayım” sözü meşhurdur. başka ve daha meşhur bir sözü de Öreka! Öreka! (Buldum Buldum!) dur.

Sirakuza kralı Hieron II. değerli altın tacının gerçekten som altından yapılıp yapılmadığını merak ediyordu. Bunu inceleme işini Arşimet’e verdi.Arşimet, tacı bozmadan zedelemeden bu işi nasıl yapacağını gece gündüz düşünmeye başladı. Bir gün, küvette yıkanırken, vücudu küvete gömülünce suların yükselip taştığını gördü, Bir dahi olduğu için aklında şimşekler çaktırdı. Önce hamam tasını alıp önce boş olarak, sonra dolu olarak suya batırdı çıkardı. O anda, bir cismin suya konulunca, taşırdığı suyun ağırlığı kadar kendi ağırlığından kaybettiği kanaatine vardı. Büyük bir heyecana kapılarak sokağa fırladı.

Artık, kralın tacındaki altının saf olup olmadığını anlayabilirdi: Tacın su içindeki ağırlığı ile, aynı miktar su içinde aynı ağırlıkta saf bir altın külçesini karşılaştırdı. Saf altını suya batırarak taşırdığı suyun  ağırlığını ölçtü. Sonra tacı suya batırdı,  onun taşırdığı su miktarını da ölçtü. Altın taçla aynı ağırlıktaki altının taşırdığı suları da tarttı. Taşan sular, aynı ağırlıkta değildi. Demek ki, ağırlıkları aynı olan iki altının hacimleri aynı değildi. Böylece, tacın saf altından yapılmadığını anladı. Bunun üzerine kral tacı yapan kuyumcuyu sıkıştırdı. Kuyumcu tacın saf altından olmadığını itiraf etmek zorunda kaldı. M.Ö. 212 yılında Sirakuza Romalılar tarafından işgal edildi. Romalı askerler şehre girdiği zaman Arşimet, kumların üzerine daireler çizmiş bir geometri problemini çözmeye çalışıyordu. Herkesi yakalayıp götüren Romalı askerlerden biri yanına geldiği zaman Arşimet yerinden hiç kalkmadan, kızgın bir şekilde yanına yaklaşan askere de “Dairelerimi Sakın Dokunma!” diye bağırdı. Buna kızan Romalı asker de kılıcını çekerek Arşimet’i oracıkta öldürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.