Kategoriler
Doğa ve Bitkiler

Bitki Hücreleri ve Biçimleri

Pek azından başka, bütün bitkilerin protoplazması bir takım bölmelere yani hücrelere ayrılmıştır. Tipik bir bitki hücresi, hücrenin canlı kısmını meydana getirmiş olduğu, selüloz denilen, bir maddeden yapılmış bir çeperle çevrilidir. İçinde protoplazma denilen canlı madde bulunur. Protoplazma genellikle çepere yaslanmış olup, ortada hücre öz suyuyla dolu bir boşluk, “vakuol” bulunur. Protoplazma içinde, ya plazma ile birlikte çepere doğru çekilmiş ya da plazma iplikleriyle çevrili olarak vakuol içinde kalmış bulunan çekirdek (nukleus) vardır. Protoplazma içinde nukleus’tan başka öbür cisimciklere de rastlanır. Bunların bir kısmı plastidlerdir. Plastidelerin yeşil renkte bir madde taşıyanlarına kloroplast denir. Hücrelerin içinde ayrıca tanecikler ya da damlacıklar halinde besin maddeleri vardır.

Hücrelerin biçimi yuvarlağımsı olmakla beraber bazıları uzun olup çeperleri, iç taraftan, bazen selüloz yerine geçebilen lignin ya da suberin maddesi ilavesiyle kalınlaşmıştır. Bunların içindeki canlı maddeler sonradan kaybolarak hücre çeperine bir destek olarak ortada bırakırlar. Bitkilerin bir çok dokuları bu şekilde oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.