Kategoriler
Bilgi

Buzulların Özellikleri

Bir buzul vadisi şeması. Buzların, geçtikleri vadiyi nasıl aşındırdıkları ve denize döküldüğü yerde kırılıp koparak buzdağlarını nasıl meydana getirdiğini gösteriyoır.
Bir buzul vadisi şeması. Buzların, geçtikleri vadiyi nasıl aşındırdıkları ve denize döküldüğü yerde kırılıp koparak buzdağlarını nasıl meydana getirdiğini gösteriyoır.

Buzullar, karlarla kaplı yüksek dağlardan vadilere akan buz ırmaklarıdır. Bu buzlar tüm bölgeye yayılan buz tabakasına benzemez. Bunlar, yüksek değişik bölgelerde kışın biriken karların yazın eriyen karlardan daha fazla olması yüzünden yıllarca toplana toplana kalın buz kitlelerinden meydana gelir.

Kat kat biriktikçe ağırlık merkezi değişen bu kitleler olduğu gibi vadilerden denizlere ve göllere doğru akmaya başlar. aktıkça yolda ısınır ve erirler. Buzullar vadiye doğru inerken önlerine gelen çok iri kaya parçalarını da beraberinde sürükler ve vadinin yamaçlarını bıçak gibi kazıyarak geçtikleri vadileri dümdüz yaparlar. Buzulların sürüklediği bu kaya ve toprak aşağı vadide buzultaş (moren) halinde yığılır.

Buzultaşları (Morenler):

Buzultaş, buzullarla sürüklenip aşağılarda deniz ya da nehir ağızlarında biriken kaya parçalarıdır. Buzul vadisinin yanlarından kopup yuvarlanarak vadinin yamaçlarında biriken buzultaşlara yan buzultaşları denir. İki buzul birbiriyle karşılaştığı vakit iç kısmındaki yan buzultaşları da birlikte sürüklenirler ve orta buzultaşlarını meydana getiriler.

Buzulun altında biriken kaya parçalarına taban buzultaşları denir. Bir de uç buzultaşları vardır.

Bunlar bir buzulun kaymaya başladığı anda kayma hızı ile buzların erime hızının birbirine eşit olup kaya parçalarının oldukları yerde birikip kalmalarından meydana gelir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.