Kategoriler
Doğa ve Bitkiler

Çiçekli Bitkilerin Özellikleri

İkiçenekli bitkilerden böğürtlen.
İkiçenekli bitkilerden böğürtlen.

Çiçekli bitkiler 200 000′ varan çeşitleriyle en zengin bitki gurubunu teşkil ederler. Hepsi çiçek açar tohum taslakları (gelecekteki tohumlar), tepesinde bir boyuncuk (stigma) bulunan, yumurtalık içinde bulunur.

Çiçekli bitkiler başlıca iki ana guruba ayrılırlar. Birçenekliler  (monokotiledon) ikiçenekliler (dikotiledon). Birçeneklilerin yaprak damarları birbirine paralel, çiçek kısımları çokluk üçer, embriyo (tohumdaki bitkicik) tek kotiledonludur. İkiçeneklilerin yaprak damarları dallanmış, çiçeklerinin kısımları ikişer, dörder, beşer ya da bunları katları kadardır. Embriyosunda iki kotiledon vardır. Birçeneklilerin süsen otları, zambaklar, orkideler ve çayır otlarını sayabiliriz. Çiçekli bitkilerin kalabalık gurubunu ikiçenekliler temsil eder. Bunlardan  düğün çiçeği, güller, karanfiller, papatyalar ıtırlar, sarmaşık, söğüt, çançiçekleri, fındık ve akgürgeni sayabiliriz.

Çiçekli bitkiler yalnız süs bitkileri olarak kullanılmakla kalmaz, bize büyük faydalar sağlayanları da vardır. mesela kereste, besin maddeleri, hayvan yemleri, pamuk ve keten gibi bitki lifleri.

Çİçektozu (Pollen)

Elinize bir çiçek alıp silkerseniz, çoğu zaman havaya (çoklukla sarı renkli) bir toz yayıldığını görürsünüz. bu toza çiçektozu (tozak) denir. Bu toz yüzlerce pollen taneciğinden meydana gelir.

Çiçektozları kapalı tohumlar, (angiosperm) ve açık tohumlar (gynmsperm) de meydana gelir. açık tohumlularda çiçek tozu erkek kozalaklarda meydana gelir ve rüzgarların yarımıyla dişi kozalağa ulaşarak döllenme olur. Çiçekli bitkilerde çiçek tozları erciklerin (stamen) şişkin uçlarından başçıklarda (anter) meydana gelir. Bu başçıklar zamanla patlar ve çiçektozları dışarı dağılarak aynı çiçeğin dişi organının tepesine ulaşır (kendisini tozaklama) ya da başka bir çiçeğe taşınır (yabancı tozaklama). Bu mini mini çiçektozu taneciklerinin şekilleri ve büyüklükleri çok değişiktir. Rüzgarlar ve su ile taşınanların dış örtüsü düzgün ve kuru böceklerle taşınanların ki ise küçük dikenciklerle ve yapışkan yağlı bir sıvı ile kaplıdır. bir çok böcekler (arılar gibi) çiçektozlarını besin maddesi olarak toplarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.