Kategoriler
Bilgi

Arşimet Prensibinin Açılımı

İlk bilim adamlarından bir olan Arşimet, (Archimedes) M. Ö. 287-212 yıllarında Yunanistan’da yaşamıştır. Bir rivayete göre, banyosu ağzına kadar doluyken içine girmiş  ve vücudunun suyu taşırması ile çok ilgilenmiştir. Çoğumuz, küçükken kaşığımızı sütle dolu bir fincana daldırdığımız vakit sütün fincandan taştığını görerek aynı keşfi tekrar yaşamışızdır.

Suyun içine ince bir iple bağladığımız bir demiri su içinde kolaylıkla aşağı yukarı hareket ettirebiliriz, ama sudan çıkardığımız vakit demir, çok daha ağırlaşmış gibi gelir, Arşimet bunun sebebini açıklamıştır.

Sıvı veya gaz içine daldırılan bir cisim, batan kısmının hacmi kadar sıvı ve ya gaz ağırlığına eşit bir kuvvetle yukarıya doğru itilir.

Bunu basite indirgeyerek şöyle anlatabiliriz: Suya daldırılan her cisim, taşırdığı suyun ağırlığı kadar kendi ağırlığından kaybeder. Taşırdığı suyun ağırlığı kendi ağırlığından fazla ise bu cisim batmaz, daha iz ise batar.

Deney: Su dolu kabın içine bir yumurta koyunuz. Bu yumurta suya batacak, kabın dibine inecektir. Çünkü yumurtanın ağırlığı kendi hacmine eşit  hacimdeki suyun ağırlığından daha fazladır.

Fakat, kaptaki suya bol miktarda tuz atıp karıştırır ve bu suretle suyun yoğunluğunu artırırsak yumurtanın yukarıya doğru çıktığını ve yüzeyde yüzdüğünü görürüz. Çünkü yoğunlaşan sıvının ağırlığı artmıştır. Yumurtanın taşırdığı suyun ağırlığı, yumurtanın ağırlığından fazla olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.