Kategoriler
Bilim Teknoloji

Astrofizik Bilim Dalı

500 ışık yılı uzaklıkta bir yıldız.
500 ışık yılı uzaklıkta bir yıldız.

Bize en yakın yıldız olan güneş 149.500.000 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen onun neden meydana geldiğini biliyoruz. Mesela helyum gazı yeryüzünde keşfedilmeden önce güneşte mevcut olduğu bilinmiyordu. Helyum adı Yunanca “güneş” kelimesinden gelir. Demek oluyor ki yıldızları “uzaktan kontrol” sistemiyle inceleyebiliyoruz. Fizik biliminin astronomiye uyguladığı bilim dalına “astrofizik” adı verilir. Yıldızlar hakkında bilgi edinmenin başlıca dört metodu vardır: Tayf analizi, Doopler etkisi,  Fotometre ve fotoğraf.

Bugün yıldızlar hakkında daha ayrıntılı bilgiyi uzaya yerleştirilen araştırma uydularından ve yörünge uçuşu yapan uzay laboratuvarlarından alıyoruz. Bugünün tekniğiyle 1,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki yıldızların varlığını tespit edebiliyoruz.

Işık bir prizmadan geçirildiği vakit tayf adı verilen renk kuşaklarına ayrılır. Görülen renklerin durumu, ışık kaynağına göre değişir. Güneşin tayfı dikkatle incelenecek olursa yer yer koyu renk çizgiler görülür (Fraunhofer çizgileri). Bu çizgilerin dizilişinden güneş atmosferinde hangi elementlerin var olduğunu anlarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.