Atın doğal yürüyüşleri, adeta, tırıs, rahvan, ve dörtnal olmak üzere dört türlüdür. At, doğal olarak çok yüksek olamayan engellerden de kolayca geçebilir. Ancak kimi yarış veya binek atlarına değişik sistemlerle terbiye sayesinde sonradan yapay yürüyüşler öğretilebildiği gibi, bunların atlama yetenekleri de artırılabilir. Atın dört doğal yürüyüş şekli şunlardır.
- Adeta: Atın kendi halinde yürümesidir. Her ne kadar bir çift ayak aynı zamanda hareket halinde bulunuyorsa da, dörtnal yürüyüşünün sesi düzensiz olarak duyulur. Adeta ise dört zamanlı bir yürüyüş şeklidir. Ayaklarının yerden kesilmesi, şu sıra ile olur. 1 – ön sağ; 2 – arka sol; 3 – ön sol; 4 – arka sağ.
- Tırıs: Binicilikte atın bu yürüyüşüne “süratli” denir. at tabii halinde iken bu yürüyüşü pek kullanmaz. Atı bu yürüyüşe çalıştırmakla, hızı artırmak mümkündür. Bu gidişte, karşılıklı çapraz ayaklar, aynı zamanda hareket ederler. Örneğin ön sol ile art sağ aynı zamanda,ön sağ ile art sol aynı zamanda hareket ederler.
- Rahvan: Tırıs hızında bir yürüyüş şeklidir. yalnız, tırıstakinin tersine çapraz ayaklar değilde aynı yandaki ayaklar bir arada hareket ederler. Tırısta olduğu gibi bunda da iki nal sesi işitilir. Kimi at ırkları rahvan yürüyüşüne kolayca . Bazı at ırklarını ise bu yürüyüşe alıştırmak oldukça zordur. rahvan aslında develerin yürüyüşüdür. Bu yürüyüşte ayaklar şu sıra ile hareke eder. Ön sağ ile art sağ aynı anda, ön sol ile art sol aynı anda.
- Dörtnal: Atın en hızlı yürüyüşüdür. Her iki arka ayak birbiri ardına yerden kesilir, bu sıçrama ile vücut öne atılır. Vücut bir an için hava da kalır, ayaklar yerden büsbütün kesilir. Sonra ön ayakların önce birinin, hemen sonra ötekinin üzerine düşer. Böylece, yere vuran dörtnalın sesi son derece belirgin olarak işitilir. Ön ayakların hangisi daha önce yere basarsa, yürüyüş “sağ dörtnal” ya da ” sol dörtnal” gibi adlar alır. Atı çalıştırmakla veriminin artıracak biçimde biniş yapmakla dörtnal daha da hızlandırılabilir. Buna “yarış dörtnal” denir. At yarışlarında koşan atların hızı, böylece 60- 60 km. hıza ulaştırılabilir. Yarış dörtnalında koşan bir İngiliz safkanın hızı saniyede 17 metreyi bulur. Bu yürüyüşlerden başka, normal çalışma ile atlara atlama da öğretilebilir. Yarışlarda iyi cins atlar ortalama olarak 80 – 130 santimetre arasındaki engelleri kolayca atlayabilirler.Daha yüksek engelleri ise ancak, özel olarak yetiştirilmiş, çalıştırılmış atlar aşabilir. Böylece atlar yarışmalarda yüksekliği 2 metreye kadar olan engelleri aşabilir. Bundan daha yüksek engelleri aşan atlara da rastlanmıştır. Yine sürekli çalıştırma sayesinde, atlar yarışmalarda 8 metre uzunluğundaki engeller üzerinden bile geçebilirler.