Kategoriler
Doğa ve Bitkiler

Bitki ve Toprakta Azot Dolaşımı

Bitkiler topraktaki nitratları emer ve protein yapmak için kullanırlar. Hayvanlar, bitkileri yer ve bitki proteinlerini hayvani proteine çevirirler. Hayvanlar ve bitkiler ölünce vücutlarındaki proteinler toprak bakterileri ve bazı mikroplar yoluyla yeşil bitkilerin kullanımına elverişli olan nitratlar haline geçer. Bu değişme dolaşımında başlıca element azot olduğundan buna “Azot dolaşımı” denir.

Topraktaki azotun başlıca kaynağı hayvan ve bitki kalıntılarıdır. Bunlar önce amonyum bileşikler haline geçerler. Nitrat bakterileri bu bileşikleri nitritlere, diğer bir kısım bakterilerde nitritleri nitrat bileşiklerine çevirirler. Şimşek etkisi altında, azot, atmosferin yüksek tabakalarında az miktarda hidrojenle birleşerek amonyak’ı meydana getirirler.

Azot, oksijenle de birleşerek azot oksitler yapabilir. Eski halinden bu amonyak ve azot oksitler yağmur sularıyla toprağa verilir ve bu arada amonyum ve nitrat bileşikleri meydana gelir.

Bazı bitkilerin (mesela yonca) köklerinde bazı bakterilerin yaşadığı küçük yumrular vardır. Bu bakteriler havadaki azottan faydalanarak nitratları meydan getiriler.

Şimşekli havalarda da toprak biraz azot kazanır.

Nitrifikasyon bakterilerine karşı diğer bazı toprak bakterileri (denitrifikasyon bakterileri) nitratları, nitritlere ve amonyum bileşiklerine çevirirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.