Kategoriler
Bilgi

Bitkilerde Ve Hayvanlarda Büyüme

Bitkilerde büyüme başlıca üç yoldan olur: birincisi yeni hücreler meydana getiren hücre bölünmesi, ikincisi yeni hücrelerin büyümesi ve üçüncüsü de hücrelerin çalışma şekillerinin özel işleri görebilecek şekilde değişikliğe uğraması.

Bir hücreli olan diyatomeler gibi basit bitkilerde büyüme, hücrenin genişlemesi ve iki yavru hücreye ayrılması şeklinde olur. çok hücreli basit bitkilerde, mesela deniz yosunlarında büyüme genellikle bütün hücrelerin bölünmesi ile oluşur. Çiçekli bitkilerde büyüme ancak özel büyüme bölgelerinde olur. Bu bölgeler filizin uç kısmı ile kökün süt kısmına çok yakın yerlerdedir. Bir filizin boyuna kesiti alınacak olursa uca çok yakın yerlerde bölünmekte olan hücreler görülebilir. bölünme bölgesinin biraz altında olan hücreler daha büyük, biraz daha alttakiler daha büyücek ve ergin bir hücre yapısında olacaklardır.

Hayvanlarda da bitkilerde olduğu gibi büyüme hızı yaşa göre değişir, fakat büyüme için özel bölgeler yoktur. Yumurtlayan hayvanlarda, yavru, yumurta içindeki besin sınırlı olduğundan, yavaş büyür. Yumurtadan çıktıktan ve dışarıdan beslenmeye başladıktan sonra büyüme daha da hızlanır. Bir çok hayvanlarda büyüme hızı erginlikte azalır; pek çok kara hayvanlarında ise  erginlikte büyüme tamamen durur. Bu kaideye uymayanlar da vardır. Mesela bazı sürüngenler ergenlikten sonra da büyümeye devam ederler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.