Gerek hayvan, gerekse bitki hastalıklarının kontrolünde kullanılan metotlardan biri biyolojik kontroldür. Bu metot tabii düşmanlarıyla, parazitlerin çoğalmasını kontrol altına almaktır.
Belki de biyolojik kontrolün en başarılı uygulandığı ilk yer Kaliforniya’daki turunçgillere salgın yaparak büyük zarar veren bir böceğin hemen hemen tamamıyla yok edilmesidir. Bu böcek 19. yüzyılın ortasında Kaliforniya’ya Avustralya’dan tesadüfen gelmiş ve kısa zamanda çoğalarak büyük bir salgın yapmıştır. Dikkatli araştırmalar böceğin vatanı olan Avustralya’da bir çeşit uğur böceği tarafından kontrol altında tutulmakta olduğunu göstermiştir. Bu böcek, Kaliforniya turunçgiller sokulmuş ve 5 yıl içinde parazit böceği kontrol altına alınmıştır.
Biyolojik kontrolün daha pek çok örnekleri vardır. Hawaii şeker kamışı endüstrisi, kamışı delen bir kurttan çok zarar görmekteydi. Bir çeşit sineğin buraya getirilmesiyle bu böcek yok edildi. Buna benzer usullerle, zararlı olan bitkileri de hemen hemen tamamen yok edilmiştir. Dikenli armut kaktüsü denilen bir paraziti kontrol altına alan bir güvenin getirilişine kadar, Avustralya’da çok büyük zararlara yol açmıştır.
Bir böceği, kontrol vasıtası olarak, bir yere getirmeden önce, öbür faydalı böcekleri yiyerek ya da başka bitkilerde hastalık yaparak, bizzat kendisinin zararlı hale gelmeyeceğinden emin olmak gerekir.