Kategoriler
Doğa ve Bitkiler

Botanik Bahçesi ve Bitki Bilimi

Resimde Eğrelti otu, mantar, birçenekli, ikiçenekli ve kozalaklı ağaç görülüyor.
Resimde Eğrelti otu, mantar, birçenekli, ikiçenekli ve kozalaklı ağaç görülüyor.

Bitkileri inceleyen bilim kolu: Botanik. Bütün bitkilerin çoğalma yeteneği vardır: Şu ya da bu yoldan, yeni bitki kuşakları verirler. Bu bakımdan hayvanlara benzerler; ve iki gruba ayırmak her vakit kolay değildir.

Botanistler, bitki alemini bir takım Yunanca isimlerle tanıtan ikiden fazla gruba ayırırlar. Likenler, mantarlar ve alglar gibi en basitleri Thallophyta (tatlı bitkiler) grubunu teşkil eder. Bunların hakiki kök yaprakları yoktur. Bundan sonra kara yosunları ve ciğer otlarının yer aldığı bryophyta (kara yosunları) grubu gelir. Üçüncü grup olan pteridophyta (damarlı çiçeksizler) da at kuyrukları ve eğreltiler vardır. Bunlar, hem köklere hemde sap ve dallarında besi sularının taşındığı bir “damar sistemi” ne sahiptirler. En ileri bitkiler yaprak, kök ve saplarla beraber çiçek ve tohumları da bulunanlardır. Bunlar spermatophyta (tohumlu bitkiler) olup iki alt gruba ayrılırlar. Tohumları, kozalaklı ağaçlar gibi açıkta olan gymnospermes (açık tohumlular) ve mesela bezelye gibi tohumları bir muhafaza içinde kapalı olan angiospermes (kapalı tohumlular).

En çok tanıdığımız bitkiler bu son grupta yer alır. Yaprakların yeşil rengi, karbondioksitle sudan nişasta yapmakla (fotosentez) önemli bir rol oynayan, klorofil adlı yeşil maddeden ileri gelir. Fakat demiz hayatı için besin kaynağı olan algler gibi bitkinin önemini de unutmamalıyız. Gerçekten diyatomeler ve desmitler gibi küçücük bir hücreli algler denizlerde yaşayan hayvanların bir numaralı besin kaynağını teşkil eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.