Buhar makineleri:
Eşit ağırlıkta bulunan sulardan birini kaynama noktasındayken buharlaştırmak için harcanan ısı miktarı, diğer suyu donma noktasından kaynama noktasına getirecek olan ısım miktarının beş katı kadar olduğuna göre buharın içinde çok miktarda ısı şeklinde depo edilmiş enerji vardır. Buhar makinesi bu enerjiyi mekanik enerjiye çevirmek için icat edilmiştir. Buhar basıncı silindir içindeki pistonu hareket ettirir ve pistonun bu hareketi işe çevrilir.
Bu buhar makinelerinin ilki 18. yüzyılda icat edildi. Fakat sonraları James Watt ile William Murdoch gibi bilginler bu makinelerin şeklini ve teknolojilerini geliştirdiler. 1782 yılında Watt iki zamanlı makinesinin patentini aldı. Bu makinede silindirin hem üstü, hem altı kazana bağlıydı, öyle ki, buhar pistonu hem yukarı hem aşağı hareket ettiriyordu. Murdoch, buharın silindire girişinin ve çıkan buharın kaçışını kontrol altına alan kayarak açılan kapağı icat etti. bileşik makine buharın bu silindirde yüksek basınçla iş görmesini, ikinci silindirde ise alçak basınçla çalışmasını sağlar.
Buhar Lokomotifleri:
Isı enerjisini mekanik enerjiye çevirmek için bir silindir içinde ileri geri gidip gelen piston hareketinden faydalanan makinelere karşıt makinelere (Resiprokal) denir. Bunların en tanına bildiğimiz gibi eski usul buharlı lokomotiflerdir. Bunlarda bir kazandan çıkan buhar, borular yoluyla silindire gönderilir. Silindir içinde yükselen ve biriken basınç lokomotifin tekerleklerine bir mille bağlı olan silindiri iterek döndürür. Pistonu itecek buharın silindire verilişi ve piston hareketi tamamlandıktan sonra bir takım supaplar vasıtasıyla kontrol ve idare edilir.
Pratikte hemen bütün buharlı makineler bu şekilde çalışır, yalnız buhar türbininin çalışma prensibi büsbütün başkadır.
Buhar Türbinleri:
Buhar akımı, bir şaftın kenarlarına bağlı kaşık şeklindeki kanatları hareket ettirmek suretiyle türbini döndürür. Buhar türbinlerinin çeşitli tipleri vardır. İtici türbindeki basınç altındaki buhar sabit bir borudan geçerek bir dingile bağlı kanatlar dairesine çarpar. birinci adımda buharın basıncı hava basıncına eşit olacak şekilde döndürülür ve fincan şeklindeki kanatlara çarpan ve şiddetli hareket eden dingili döndürür. Bu reaksiyon türbinde daha çok kuvvet sağlayan buhar sırayla dizilmiş sabit ve hareket edebilen kanatlardan geçtikçe tecriden genişler, yayılır. Türbin buhardan güç elde etmenin en verimli yolu olduğu için buharın kömür, petrol ya da nükleer reaksiyon yoluyla elde edildiği elektrik jeneratör merkezlerinde kullanılır.