Su, normal basınç altında ısıtılacak olursa sıcaklığı 100° C’a kadar yükselir. Daha fazla ısıtılsa bile sıcaklık değişmez ve su buhar haline gelir.
100° C’daki suyu 100°C’deki buhar haline getirmek için gereken ısıya “suyun gizli buharlaşma ısısı” adı verilir. Bu ısı, suyun sıcaklığını 0° C’den 100° C’a yükseltmek için gereken ısının yaklaşık olarak beş katından fazladır. Bu ısı enerjisi buhar içinde depo edilmiştir ve buhar yoğunlaşıp tekrar su olunca bu ısı dışarı verilir. Su, buhar haline geldiği vakit hacim çok artar. Bir gram buharın hacmi bir gram suyun hacminin yaklaşık olarak 2000 katıdır.
Bu gözlemler su moleküllerinin çekim kuvvetiyle bir arada tutulması gerçeğiyle izah edilebilir. ısı şeklindeki enerji suya uygulanınca moleküller arasındaki çekim kuvvetlerini yenmeye çalışır.Moleküller yayıldıkça daha büyük bir yer tutarlar (her molekülün hacmi değişmemekle beraber). Buhar içindeki moleküller çok büyük bir hızla etrafta uçuşurlar ve içinde bulundukları kabın çeperine çarparlar. Buharın basıncı bu molekül bombardımanının bir sonucudur.
Buharlaşma:
Cisimlerin sıvı halden gaz haline gelmelerine buharlaşma adı verilir. Bu olaylar bazı faktörler altında hızlanır. Mesela sıvılar ısıtıldıkları vakit çabuk buharlaşırlar. hava ile teması fazla olan geniş kaplara konan sıvılarda buharlaşma çabuk olur. Öte yandan sıkı sıkıya kapalı şişelerde hemen hiç hissedilmeyecek kadar yavaş ve azdır. Bu sıvının üzerindeki hava basıncı artırılacak olursa, sıvının buharlaşma hızının o oranda azaldığı görülür.
Buharlaşma sırasında sıvıların molekülleri sıvının yüzeyinden kaçarlar. Moleküller kaçınca sıcaklık kaybolur ve sıvı soğumuş olur. Sıvının üstündeki hava, sıvı buharı ile doymuş ise buharlaşma olur.