Atmosferdeki su buharı, yoğunlaşıp bulut ya da su haline gelmedikçe görülmez. Ilık, nemli hava, ya soğuk ya da toprakla temas veya yükselerek daha soğuk seviyelere çıkması sonucunda soğur. Soğuk hava, ılık hava kadar çok su buharı tutamadığı için doymuş hale gelir ve fazla buhar, toz parçacıkları varsa, bunların üzerinde su damlacıkları yoğunlaşır. Atmosferde, bulut olarak gördüğümüz, bu damlacıklar dır. Yağmur olarak toprağa düşmeden önce su damlacıklarının çok büyümeleri gereklidir. bir yağmur damlası, bir bulut damlacığının bir kaç bin defa daha büyüğü olabilir.
Deneylerle biliyoruz ki, çeşitli bulutlar vardır. Bazıları güzel hava, bazıları da yağmur getirirler. Bunların Latince adları vardır: Bir tutam saç anlamına “Sirrus“, tabaka anlamına “Stratus“, yığın anlamına “Kümülüs” ve sadece bulut anlamına “Nimbus” gibi. En alçak bulutlar stratus tipinde olanlardır. çok zaman yüksek bölgeleri kaplayan sise benzer, tabakalar halinde görülürler. Stratokümülüs göğün geniş kısmını kaplayan, 3.000 ile 12.000 metre yükseklikte kurşuni bulut kitleleri meydana getirirler. Çok görülen başka bir alçak bulut şekli de çeşitli seviyelerde, ayrı ayrı dalgalı kitleler teşkil eden kümülüs’tür. Bunlar sürekli şekilde dağılıp toplanırlar ve iyi havaya işaret ederler.
Kümülonimbus, tabanı binlerce metre yükseklikte olmasına rağmen alçak bulut sayılabilir. Fırtına ve doluya işaret eden siyah, örs biçiminde bulutlardır. Taban kısmı boyunca parça parça, siyah bulutlar da sürüklenir.
Altokümülüs, 3-4 km. arasında bulunan orta yükseklikte bulutlardır. Çok zaman sadece akşamları ve sabahları dalgalar şeklinde görülür. Sirrus, Sirrokümülüs ve Sirrostratus, yüksek seviyeli bulutlardır. Sirrus’ün ince tutamları tamamıyla. buz kristallerinden meydana gelmiştir. Sirrokümülüs’ün çizgi çizgi görünüşü vardır ve güzel havaya işarettir. Sirrostratus ince, beyaz kristal tabakaları halinde görülür. Sirrostratus’lerden bakıldığı vakit Güneş’in etrafını bir çember çevrilmiş sanılır ve bu çember yağmurun yağacağını işaret eder.