Kategoriler
Bilgi

Cam ve Camcılık

Cam şekil verilişi.
Cam şekil verilişi.

Cam:

Saydam bir madde olmamakla beraber, bir çok maddenin karışımından ve bir çok kimyevi reaksiyonlar yüzünden sağlamlaşır.

Cam yaşamında kullanılabilen en önemli hammadde silis (silisyum dioksit) dediğimiz beyaz kumdur. bundan başka sodyum karbonat, kalsiyum karbonat sodyum karbonat, feldspat, boraks, kurşun oksit ve potasyum karbonat camın bileşimine karıştırılır.

Bu ilk maddeler önce titizlikle tartılıp gerekli oranlarda karıştırıldıktan sonra 1300°-1500° C’de eritilerek karıştırılır. Cam fırınları binlerce ton cam alacak büyüklüktedir. Ayrıca değişik tipte cam yapabilmek için, en çok 2 ton cam alan daha küçük fırınlar kullanılır.

Önceleri elle yapılan camlar daha sonra elle çalışan makinelerde, en sonra da otomatik makinelerde yapılmaktadır. Bugün pencere, masa camları, şişeler, ampuller ve gerek sıkıştırma, gerekse üfleme metodu ile yapılan her türlü cam eşya otomatik makinelerde elde edilir. Cam yaşamında son işlem camın çeşitli etkilere karşı gerginliğini ve gevrekliğini giderebilmek için kullanılan tavlama (kızdırdıktan sonra yavaş yavaş soğutarak sertleştirme) işlemidir. Bu işlem özel tavlama fırınlarında yapılır.

Camın kullanıldığı yerler sayılamayacak kadar çoktur.

Camcılık:

Cama elle şekil verme işi artık tamamen otomatik makinelere bırakılmış olmakla beraber, iyi kalite eşyalar ve bazı özel kapların yapılmasında hala geleneksel cam üfleme metodu kullanılmaktadır.

Erimiş bir toprak cam, içi boş uzun bir demir borunun bir ucuna alınır, camcı, borunun öteki ucundan üfleyerek cam topağını balon gibi şişirir. Vazo ya da kabın şekli, bu cam balonu üfleyerek ya da sıkıştırarak bir cam levhanın üzerinde yuvarlayarak verilir. Kap, şeklini aldığı zaman bir demir çubuğun üzerine tam merkezinden oturtulur ve borudan koparılır. bazen yeni bir üflemeye girişilir ve isteğe göre cam kaba takılır. Üretimi artırmak için çok kullanılan gereçlerin bir çok kalıpları da beraberinde yaptırılır ve bunlardan faydalanılır.

Laboratuvarlarda ve hastanelerde kullanılan cam kaplar özel sert camlardan yüksek ısı altında, çok ustalıkla üflenerek yapılır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.