(1805 – 1869) Büyük bir Türk bestecisidir. İstanbul’da doğdu, 2. Mahmut (1808 – 1839) saraya girdi.
Enderun’da müzik öğretmeni oldu. Abdülmecit ve Abdülaziz zamanlarında da bu görevde kaldı. Müziği Dede Efendi‘den öğrenmiştir.
Dellalzade İsmail Efendi hanendeydi. Klasik Türk müziğinin dini ve lãdini kısımlarını çok iyi öğrenmişti. Eserlerinde klasik bir üslup, yüksek bir zevk görülür. Yazık ki, eserlerinin, özellikle de dini eserlerinin bir kısmı kaybolmuştur. Bugün elimizde kalan parçaları şunlardır: 2 ilahi, 1 peşrev, 1 saz semaisi, 2 kar, 13 beste, 7 ağır semai, 10 yürük semai 38 şarkı.
Dellalzade İsmail Efendi’nin en ünlü eserleri de şunlardır:
Yegah Zencir I. beste (Gönül ki aşk – ile sineda hazine bulur), Yegah aksak semai (Piyale elde ne dam bezmim ehabip gelir), Süznak devr-i kebir beste (Sineda bir lahza aram-yle gel canım gibi), Karcığar Nakış Yörük semai (Nihanı ol büt-i şirin sühanla söyleşiriz), Şehnaz Ağır Devr-i Hindi Şarkı 8efnedim bir lahza ihya hatır-i viranımı), Ferahnak Ağır Aksak Şarkı (Künc-i gamda rüz-ü şep dil bi-huzur), Tahir Yörük Aksak Şarkı (Ben sana mecbur olmuşum gel gel yavrucuğum), şehnaz-Buselik sofyan şarkı (Ey kadd-i bala, â-ladan- ala).
“Dellalzade İsmail Efendi Kimdir” için bir yanıt
bunu da arayan çoktur dellalzade efendi