Kategoriler
Bilgi

EKİVALENT AĞIRLIK

Suyun içinden geçirilen bir elektrik akımı suyu hidrojen ve oksijen gazlarına ayırır. Bundan 1 gram hidrojene karşılık 8 gram oksijen gazının çıktığı hesaplanmıştır.

Metalik magnezyum, asit içinde çözüldüğü vakit hidrojen açığa çıkar. Bu açığa  çıkan hidrojen toplanıp tartılacak olursa 1 gram hidrojeni serbest bırakmak için 12,15 gram magnezyumun çözülmesi gerektiği anlaşılır. Magnezyum oksijen gazı içerisinde şiddetle yandığından 12,15 gram magnezyum tam 8 gram hidrojenle birleşmektedir. Bundan çıkan sonuç şudur: 1 gram hidrojenin kimyevi değişikliğe uğradığı şekilde oksijenin aynı değişikliğe uğrayabilmesi için 8 gram olması gerekir.

Buradan yürüyerek bütün elementlerin kimyevi bir birleşik verebilmeleri için birbirinin standart ağırlıklarının ne olması gerektiğinin hesaplarız. İşte bu standart ağırlıklara özel bir isim bulunarak “Ekivalent tartıları” denmiştir. Bir elementin ekivalent tartısı demek, birleşik içinde 1 gram (ya da bugün (1,008 gram) hidrojenle birleşmiş olan ya da 1,008 gram hidrojeni ikame eden element miktarıdır. Bunun başka şekilde söyleyecek olursak: ” Bir elementin ekivalent tartısı demek, bir elementin 1 gram hidrojenle birleşen ya da birleşmiş olan gram miktarıdır” diyebiliriz.

Bazı elementlerin birden fazla ekivalent ağırlıkları vardır. Mesela siyah bakır oksitteki bakırın ekivalent ağırlığı 32 gram olduğu halde, kırmızı bakır oksidin içindeki ekivalent ağırlığı 64 gramdır.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.