Bazı cisimler ışığın bir tek dalga boyunu alır (ultraviyole gibi) ve bunu daha uzun dalgalı ışık olarak geri verirler. Yani bu cisimler çeşitli renklerde görülür. Bu özelliğe floresans denir. Floresans fosforesansa benzemez. Çünkü fosforesansta ışık kaynağı kaldırıldığı halde ışık devam eder. Halbuki floresansta ışık kaynağı ortadan kaldırıldığı halde ışık hemen kesilir.
Yapısında floresans özelliği bulunan cisimler arasında parafin, kinin sülfat, ve floresan boya sayılabilir. Bu özellikten en çok aydınlatmada kullanılan tüp floresans lambasında ve televizyon ekranlarında faydalanmaktayız. Televizyonda çinko sülfürle kaplanmış ekran üzerine yöneltilen katot ışınları floresans özelliği sayesinde ekran üzerinde gözle görülür beyaz bir ışık verir.
FLORESANS LAMBA
Bu çeşit lambalar telli ampullerden çok daha verimlidir. Çünkü enerjinin az bir kısmı ısıya dönüşmektedir. Verdikleri ışık güneş ışığından farksız olduktan başka daha”tabi” görünüşlüdür.
Floresans lamba, içinde cıva buharı ve alçak basınçlı gaz bulunan bir cam borudur. Cam borunun iki ucunda, yalnız anahtarı açtığımız zaman boru içindeki gazı ısıtmak için kullanılan teller vardır. Bu gaz, elektronların borunun bir ucundan öbür ucuna yarayan bir iletken ortam vazifesi görür. Cıva buharının içine akım verildiği anda atomlar iyonlaşır ve ultraviyole (morötesi) ışınlar verir. Morötesi ışınlar kendileri görülmedikleri halde floresanslı tozlarla sıvanmış olan cam borunun iç yüzeyine değdiği vakit gözle görülür beyaz bir ışık verir. Bu floresans tozunun bileşimi lambanın vereceği ışığın tonunu ya da rengini ayarlar. Günümüzde güneş ışığının aynın verebilecek floresans tozları yapılabilmektedir.
Floresans lambaları sabit ışık vermezler. Lambaya giren alternatif akıma göre ışık zaman zaman titremeler yapar. bazen bir lambada iki boru kullanılır. böylece borulardan birinde ışık kesilmesi olduğu zaman öbürü bunu farkettirmeden ışık vermeye devam eder. Bununla beraber bu titreme insan rahatsız etmeyecek kadar hızlı gelip geçer.