Her işin bir enerji sarfı ile meydana geldiğini bilmekteyiz. Başarılan işlerin , sağlanan ve faydalanılan enerji ile orantılı olduğunu biliyoruz. Bugün insanoğlunun endüstride en çok yararlandığı enerji, onun en müthiş buluşlarından biri olan elektrik enerjisidir.
Bunu da diğer doğal kaynaklardan ve bunların elektriğe dönüştürülmesinden elde etmekteyiz. başlıca enerji kaynakları su, hava, kömür, petrol ve gazdır.. İnsan ve hayvan kuvvetidir.
Dünyamızın ,bir an için, elektrik enerjisinden yararlanmayan, elektrik üretmeyen bir çağda olduğunu kabul edelim. Bu durumda uzay teknolojisinden söz etmemiz mümkün olurmuydu? Kendiliğinden anlaşılır ki, uzay şehirleri ve elektrik enerjisi olmadan, bu enrejidene yararlanmadan kurulamaz. Elektrik üretilecek tükenmez bir kaynaktan yararlanılmazsa, uzayda koloniler kurulması projesi gerçekleşemez.
öyleyse, uzay şehirlerinin enerji kaynağı ne olacaktır.
Uzmanlar, Güneş ısısını elektriğe dönüştürme teknolojisini geliştirmek, bu tükenmez enerji kaynağını yalnız uzay şehirlerinde değil dünyada da yaygınlaştırmak zamanının çoktan geldiğini söylüyorlar. Buna başladılar bile. Buna başladılar bile, bu teknoloji geliştiği zaman petrolün, akarsuların, kömürün enerji üretiminde fazla kullanılmasına gerek kalmayacaktır. Mesela benzinin yerini güneş bataryaları alacaktır. Böylece dünyada çevre kirliliği oldukça azalacaktır. NASA uzmanları uzay şehirlerinde büyük güneş santralleri kurmayı tasarlıyorlar. Bu santraller güneş ışınımını elektrik enerjisine dönüştürecektir.
Atom Enerjisi
Uzay şehirlerinde güneş santrallerinden başka atom santralleri atom santralleri kurulması da tasarlanıyor. Fakat, uzmanlar bunun hem maliyet, hem de güvenlik açısından ikinci planda düşünülmesi gerektiğini ileri sürüyorlar.
Atom enerjisi yalnız ısıtma, makineleri çalıştırma amacı ile değil, gezegenlerde maden çıkarmak, jeolojik incelemeler maksadıyla toprak altında patlamalar yapmak içinde kullanacaktır. Uzay şehirlerinin bulunduğu çevrede asteroid yağmuru, ışın ve gaz bulutu gibi bir tehlike ortaya çıkarsa, bunları uzaklaştırma, etkisiz hale getirme içinde atom enerjisinden yararlanmak mümkün olacaktır.
Uzay şehirleri kurmayı tasarlayanlar, burada kalabalık nüfus barındırmak için başta gelen şartın enerji sağlamak olduğunu söylemektedirler. Dünyadan taşınacak enerji ile şehir yaşatmaya kalkmak, elbette taşıma su ile değirmen döndermek olacaktır.