Bir otomobilin dişlileri verilen belirli bir hızla motor gücünün en yüksek verimini otomobile geçirebilecek şekilde yapılmış ve düzenlenmiştir.
Mesela arabanın ilk kalkışında, yokuş çıkışında, ağır bir yük taşır ya da çekerken, yani otomobilin yavaş gittiği her yer ve zamanda alçak vites (alçak hız) dişlisi kullanılır (yani motor otomobil tekerleklerinin dönüşünden çok daha hızlı döner); daha hızlı giderken de yüksek hız dişlisi kullanılır (yani motorun dönüşü tekerleğin dönüşünden daha az olur). Otomobil hızını azaltırken yüksek hız dişlilerinden alçak hız dişlilerine değiştirmek gerekir. İşte senkromeç dişliler bu işi çok daha kolay yaparlar.
Hız değiştirirken vites kolu, vites kutusundaki (diğer adı da şanzıman olarak bilinir) dişlileri değişik bir şekilde birbirine geçecek şekilde iterek yerleştirir. Bunu pürüzsüz gerçekleştirmek için dişlilerin o anda eşit hızda dönmesi gerekir. Aksi halde dişli çarkları hız değişiminden birbirine sürtünür ve dişlileri koparır. eskiden şoför , ne zaman hız değiştireceğini kendisi kararlaştırır, orada dikkatle değiştirirdi. Şimdi bu iş çeşitli şekillerde otomatik olarak da yapılabilmektedir. Senkromeç dişlilerde küçük bir konik, çeneli kavramanın halkasında dokunacak şekilde birleşir. bu da başka bir çeneli kavramanın halkasında dokunur, ondan sonra dişliler birbirini kavrar. Koniğin hızı ile halkanın hızı biraz sonra birbirine eşitlenir ve ancak bundan sonra hızla senkronize edilmiş (eşitlendirilmiş) olur. Şoför, çeneli kavramaları birbirine geçirerek hız değiştirir.