Eşek arıları ve bal arıları böceklerin zar kanatlıları sınıfındadır. Bunların bazıları toplu halde yaşadıkları için toplu yaşayan böcekler adını alırlar., diğerleri ise yalnız yaşarlar. Eşek arılarının çoğu besinlerini iğneleriyle sokarak felce uğrattıkları veya öldürdükleri başka böcekleri ya da örümcekleri yiyerek sağlarlar.
Pompilit denen ve örümcek avlayarak geçinen bir çeşit eşek arısı, avlarını çoğu zaman toprak altında depolar. Bunların bir kısmı öbür eşek arıları asalak olarak yaşarlar. Bir de tarantula dev örümceği yiyerek beslenen pepsis türünde dev arı vardır.
yalnız yaşayan eşek arılarının bir kısmı toprak altındaki tünellerde, bir kısmı da ağaç kovuklarında barınırlar. Çömlekçi eşek arısı ise çamurdan yaptığı çömlek şeklindeki yuvalarında tırtılları depo eder. Toplu yaşayan arılar zarımsı levhalardan yapılmış yuvalarını yuvalarını ağaç dallarında ya da ağaç kovuklarına asılarak yaparlar. Döllenmiş kraliçeler (verimli dişiler), işçi arılar (kısır dişiler) ve dölsüz yumurtalardan da erkek arılar çıkar.
Arıların bazıları yalnız yaşarlar. Arılar, böcekler içinde, çiçeklerin döllenmesine en çok yardım edenlerdir. Çiçeklerin bal özlerini emerken tüylü vücutlarına yapışan çiçek tozlarını kondukları çiçeklere bırakırlar. Böylelikle döllenmeyi sağlamış olurlar. Arıların, larvaları çiçek tozları ve bal özüyle (bal halinde) beslenirler.