Alfred Nobel, (1833 – 1896), Dinamiti bulan ünlü İsveç’li kimyager’dır. Aynı zamanda kendi adıyla anılan Nobel ödüllerinin kurucusu olarak tüm dünyada tanınmıştır.
Alfred Nobel, Stockholm’de doğdu. lelingrad’da okula başladı. Daha sonra Amerika’da çok tanınmış bir mühendis olan John Ericcson’un yanında mühendislik öğrenimine devam etti. İsveç’e dönüş yaptıktan sonra babasının fabrikasında çalışmalarına başladı. Boş zamanlarını da da, nitrogliserin üzerinde deneyler yapmaya ayırıyordu. Nihayet nitrogliserin kullanarak yeni bir patlayıcı madde yapmayı başardı. Bu oldukça korkunç ve tehlikeli bir patlayıcı maddeydi. Bulunduğu yerlerde sürekli kazalara yol açıyordu ki, İsveç halkının bu durumda Nobel’i halk düşmanı ilan etmekten başka çaresi kalmıştı.
Nobel, buna rağmen, buluşu üzerinde çalışmalarına devam etti. 1867’de nitrogliserini yeni bir emici maddeyle karıştırıp, yeni bir patlayıcı madde meydana getirdi. Bu maddenin en önemli faydalarından biri varsa, o da çok rahat olarak bir yerden başka bir yere nakledilmesiydi. Nobel, yeni buluşuna «dinamit» adını verdi. Bir kaç yıl içinde de bu buluşu sayesinde dünyanın sayılı zengin adamlarından biri oldu. Öte yandan, Nobel daima hasta olmaktan şikayet ederdi. Bu yüzden de sinirleri de adamakıllı bozulmuştu. Dinamiti bulduktan sonra birde bunlara vicdan azabı eklendi. Barışçı emellerle ortaya çıkardığı dinamit, dünyanın her tarafında binlerce insanın ölümüne, binlerce yuvanın dağılmasına, evsiz kalmalarına yol açmıştı. Nobel, bu insanların ölümünden, felakete uğramasından her zaman kendini sorumlu kabul etmişti. Bu sorumluluk duygusu ve vicdan azabını azaltabilmek için dinamitten kazandığı bütün paraların barışçı emellerle çalışan, insanlığa faydalı olan kimselere verilmesini vasiyet etti. Bu ödüller (Nobel Ödülleri) her yıl, edebiyat, kimya, fizik, tıp, ekonomi, barış alanlarında başarılı olanlara verilir.