Atomun yapısıyla ilgili teorilerin hiç biri Danimarkalı fizikçi Niels Bohr’un (1885 doğumlu) ortaya attığı teori kadar ilgi uyandırmamıştır. Bohr’un teorisine göre bir atom, merkezinde ağır pozitif yüklü bir çekirdek (nicleus) ile bunun çevresinde dönen negatif yüklü hafif elektronlardan yapılmıştır. Bu elektronlar atom çekirdeği çevresinde tıpkı güneş’in çevresinde dönen gezegenler gibi birer yörünge içinde dolaşırlar. Elektronları çekirdeğe çeken elektrik çekim kuvveti kendilerini yörünge üzerinde yaptıkları dönüşte elde ettikleri merkezkaç kuvveti ile tam bir denge sağlayacak orandadır.
Teoriye göre elektronlar kendilerine ayrılmış yörüngeler üzerinde döndüklerinden hiç enerji kaybetmeden yollarına devam edebilmektedirler. bir yörüngeden diğerine atlayabilecekleri gibi, bir dış yörüngeden bir iç yörüngeye geçerken elektromanyetik “ışık” dalgaları yaymak suretiyle enerji kaybedebilir. Bohr’un hidrojen atomunun çıkarabileceği ışık frekansının miktarı hakkında yaptığı hesaplar, gök gözlemleri sonucunda bulunan heasplarla mükemmel bir uygunluk göstermektedir.
Bu teori daha ağır atomlarla yapılan deneylerde bu derece başarılı sonuçlar vermemekle beraber ileride beklenen daha karışık teorilere bir temel olabilecek niteliktedir.