Kategoriler
Doğa ve Bitkiler

Bitki Çeşitleri ve Oluşumu

Çörek otu bitkisi.
Çörek otu bitkisi.

Yeryüzünde bitki hayatı eskiden bugüne kıyasla çok değişikti. Fosillerden edindiğimizi bilgilere göre ilk bitkiler denizlerde yaşardı ve nispeten basit yapıda bir talustan ibarettiler. Yaprak, kök, gövde,tohum çiçek ya da meyva gibi kısımları yoktu. Bu çeşit bitkilere dahi başlıca deniz yosunları ve mantar şeklinde rastlanmaktadır.

Daha sonraları buralarda da kara yosunları, ciğer otları, eğreltiler, turp yosunları, at kuyrukları gibi yaprakları gövdesi ve ekserisinin kökü de olan bitkiler meydana geldi.

Bunların üretime yarayacak kısımları olmakla beraber, henüz tohumları, çiçekleri ve meyvaları yoktu. bitkiler gelişimlerine devam ederek nihayet tohumlu olanlar meydana geldi, ancak bu ilk tohumlu bitkilerde hakiki çiçek bulunmadığı gibi tohumlarda yumurtalık içinde değildi.

Tohumlu eğreltiler ve ilk kozalaklar bunlardandı. Paleozoik çağda karaların büyük bir kısmını kaplayan büyük ormanlar bu sporlu ve ilk tohumlu bitkilerdendi. Bunların kalıntıları bugünkü maden kömürlerini meydana getirdi. Çiçekli ve meyvalı bitkiler (köklü, yapraklı ve gövdeli)  angiosperm (kapalı tohumlar) adını alırlar. Bu tip bitkiler, jeolojik tarihin çok geç yıllarına, mezosoik tarihin ikinci yarısına kadar görülmedikleri halde bugün kara bitkilerinin büyük bir kısmını teşkil etmektedirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.